top of page

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ και οι Μούσες τους


 


έκθεση Μποβιάτσου Λαμπρινής, Τα γλυπτά
τα γλυπτά

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ και οι Μούσες τους

 ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ: Έκθεση γλυπτικής της διακεκριμένης εικαστικού ΛΑΜΠΡΙΝΉΣ ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ.

Η Λαμπρινή Μποβιατσου  προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της ειδικά για τη συγκεκριμένη κοινωφελή καλλιτεχνική πρωτοβουλία της ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ «Δράσεις Καλλιτεχνικής Παιδείας ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙΝΟΠΡΑΓΙΑ», που σκοπό είχε τη δημιουργία βραβείων.a

 

Από το 2004 έως το 2017, δηλαδή για 14 συναπτά έτη, η τελετή βράβευσης συνδεόταν αποκλειστικά και μόνο με την τέχνη του χορού. Από το 2018 κι έπειτα, σταδιακά, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έκλεισε ο πρώτος μας κύκλος. Φέτος, κλείνουμε την πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά απονέμοντας βραβεία σε καλλιτέχνες από όλες τις τέχνες θέτοντας και ένα υπερβατικό, επουράνιο σημείο πλέον αναφοράς, την επιςτήμη της αστρονομίας και τα αστρολογικά μονοπάτια της, που μας ταξιδεύει κυριολεκτικά μεταξύ των δύο κόσμων, τέχνης κι επιστήμης.

  

Αναφορά στα Βραβεία και το βαθύτερο νόημά τους

 

 

ΜΕΛΘΑΛΕΙΑ

 

Δημιουργήθηκε τον ΧΕΙΜΩΝΑ του 2018


ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ

 Το Βραβείο φέρει τον τίτλο MeλΘaλεια που παραπέμπει στις Μούσες της Υποκριτικής Τέχνης (Μελπομένη > αρχαίο δράμα, Θάλεια > αρχαία κωμωδία).

 

 Μελπομένη

 Με την Μελπομένη παρομοιάζεται, σε επίγραμμα του Αγαθίου η τραγωδός Αριάδνη της οποίας το άσμα, λέγει, αδόμενο με τραγικό στόμφο, έμοιαζε με την ηχηρή και πύρινη ωδή της Μούσας της Τραγωδίας. Η Μελπομένη ως Μούσα συνοδεύει με τις άλλες Μούσες τον Απόλλωνα αλλά και συνεργάζεται με τον Διόνυσο. Ετυμολογικά το αρχαίο ρήμα μέλπω σημαίνει άδω, ψάλλω, υμνώ και εξυμνώ. Εκτός όμως από τις κύριες αυτές σημασίες, οι αρχαίοι Έλληνες με το ρήμα μέλπω απέδιδαν κυρίως όλες τις παραπάνω ερμηνείες μόνο και όταν συνοδεύονταν με μουσικό όργανο, λύρα ή κιθάρα. Τη ζωγράφιζαν να φορεί μάσκα τραγωδίας, θυμωμένη, δαφνοστεφανωμένη με σκήπτρο, ρόπαλο στα χέρια και την επιγραφή: «Μελπομένη Τραγωδίαν». Η Μούσα αυτή έχει συναντήσει και υπερνικήσει την τραγωδία. Ενώ μέσα από τις καταστροφές η Μελπομένη έχει δει την τραγωδία σε όλες της τις μορφές, μέσα από αυτή την τραγωδία βοηθά να προβάλει ο θρίαμβος του ανθρώπινου πνεύματος. Θα λειτουργήσει ως οδηγός, για να εμπνεύσει τον άνθρωπο να αντεπεξέλθει την καταιγίδα. Στις αγγειογραφίες συχνά απεικονίζεται κοντά στον Διόνυσο με μία τραγική μάσκα και φορώντας κοθόρνους, υποδήματα που παραδοσιακά φορούσαν οι τραγικοί ηθοποιοί. Συχνά επίσης κρατά μαχαίρι ή ρόπαλο (κορύνη) στο ένα χέρι και την τραγική μάσκα στο άλλο. Στο κεφάλι της απεικονίζεται να φορά στέμμα από κυπαρίσσι. Ενίοτε φέρει και ξίφος (επίδειξη θεατρικών παραστάσεων) (Wikipedia).

 

 

 

Θάλεια

 Θεωρείται πλησιέστερη στην Τερψιχόρη. Ήταν προστάτιδα ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας. Ανακάλυψε την κωμωδία, τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία. Ήταν προστάτιδα και των Συμποσίων. Παριστανόταν μόνο με τα σύμβολά της: αόρατη στα συμπόσια ως εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών, στα οποία τόνιζε το πνευματώδες κυρίως στοιχείο, βοηθούμενη από την «ιλαρότητα» (ευχαρίστηση) των «ευωχουμένων» (συνδαιτυμόνων). Έτσι ως θεότητα της «καλής διάθεσης» και της έναρξης του κεφιού αποχωρούσε μόλις άρχιζε ο θορυβώδης «κώμος». Επίσης, η Μούσα Θάλεια είχε υπό την προστασία της τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια και αργότερα την κωμωδία. Γι΄ αυτό και παριστανόταν συνήθως με στέφανο κισσού στην κόμη, κρατώντας στο αριστερό χέρι προσωπείο μάσκα) θεάτρου και στο δεξί κοινή βακτηρία ράβδο), με ελαφριά ένδυση και ενίοτε με τρίχινο χιτώνα, (ακριβώς τα σημερινά σύμβολα του χώρου της δημοτικής μουσικής). Άλλες φορές νέα και χαμογελαστή, δαφνοστεφανωμένη με πράσινο πανωφόρι και την επιγραφή: «Θάλεια Κωμωδίαν». Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέω – Θαλλώ, που σημαίνει βλαστάινω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ. Ρήμα που ήταν εύχρηστο μόνο στον Ενεστώτα και Παρατατικό χρόνο. Το ουσιαστικό θαλλός σήμαινε ο κάθε νέος κλώνος, κοινώς βλαστάρι. Παραστάσεις της μούσας Θάλειας διασώθηκαν σε αγγεία, ανάγλυφα και γλυπτά, όπως το μαρμάρινο άγαλμά της στο Μουσείο του Λούβρου, καθώς επίσης και σε πίνακες ζωγραφικής όπως αυτός του Jean-MarcNattier (Wikipedia).

  

 

Σε τι εξυπηρετεί το βραβείο;

 

Το βραβείο ΜΕΛΘΑΛΕΙΑ αφορά σε βράβευση σημαντικών καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών για

 1.    Το καλλιτεχνικό τους έργο στο αρχαίο ελληνικό θέατρο: αρχαίο δράμα και αρχαία κωμωδία

 2.    Τον ελληνικό κινηματογράφο

 3.    Την υποστήριξη και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στον τομέα της υποκριτικής τέχνης, ή

 4.    Την αναγνώριση του καλλιτεχνικού τους έργου σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς απαραίτητα, ο τύπος διάκρισης και αναγνώρισης να σχετίζεται με το ελληνικό στοιχείο, παρά μόνο αυτό της εθνικότητας του βραβευόμενου.

 

 

 

ΠΟΛΥΜΝΙΣ ΚΑΛΛΙΕΠΟΥΣΑ

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2020 ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΟΥ

 

Ποιες Μούσες μετουσίωσαν τη νεώτερη Μούσα, αυτή των Εικαστικών Τεχνών που ο δημιουργός την υποσκέλισε; Παραμέλησε; Λησμόνησε;

 

ΠΟΛΥΜΝΙΑ + ΚΑΛΛΙΟΠΗ >ΠΟΛΥΜΝΙΣΚΑΛΛΙΕΠΟΥΣΑ

Οι Μούσες Πολύμνια (κόρη του Δία και της Μνημοσύνης, προστάτιδα των ύμνων) και Καλλιόπη (η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες. Προστάτης της επικής ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών) έρχονται να υμνήσουν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ εικαστική τέχνη που ο δημιουργός τους την αγνόησε…

 

 

 

ΠΟΛΥΜΝΙΑ

 

Ως Μούσα, ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Δύο ρόλοι αποδίδονται στην Πολύμνια, που οφείλονται σε δύο διαφορετικές ετυμολογίες του ονόματός της. Η αρχαιότερη παράδοση τη θέλει προστάτρια των ύμνων (πολύ + ύμνος) που ψάλλονταν προς τιμή των θεών και των ηρώων. Κατά τη νεότερη όμως παράδοση, η οποία ετυμολογεί το όνομά της από το πολύ + μνεία, βοηθά στην εύκολη μάθηση και την απομνημόνευση. Έτσι, η Πολύμνια συγχέεται σχεδόν με τη Μνημοσύνη και τα αγάλματά της που σώθηκαν μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν την ερμηνεία αυτή (Wikipedia).

 

 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ

 

Κατά τον Ησίοδο η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες. Προστάτης της επικής ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών (Καλλιέπουσα). Την Μούσα Καλλιόπη ιδιαίτερα την επικαλούνταν οι ραψωδοί προκειμένου να τους βοηθήσει στην έμπνευση. Με την επίκλησή της ξεκινούν και τα Ομηρικά έπη. Ήταν η μεγαλύτερη, η πιο σεβαστή, η πιο σοβαρή, η πιο σοφή και η πιο αποφασιστική από τις Μούσες  (Wikipedia).

  

Σε τι εξυπηρετεί το βραβείο;

 

Το βραβείο «Πολύμνις Καλλιέπουσα»(για τις Εικαστικές Τέχνες) προερχόμενο της Μούσας Πολύμνιας (της γεωμετρίας & της ιστορικής μνήμης) και της Καλλιόπης (της άρχουσας των Μουσών και όλων των τεχνών). Η αρχαιότερη και σημαντικότερη ως απόσταγμα ιστορικής μνήμης, η εικαστική καλλιτεχνία, που αποτελεί και αποδεικνύει την ιστορική αφετηρία των καλών τεχνών (εξού και οι ιστορικοί τέχνης γνωρίζουν κατά βάση και αρχή, ιστορία τέχνης (εικαστικών)και κατόπιν εξειδικεύονται στις λοιπές). Το γλυπτό επιμελήθηκε η Λαμπρινή Μποβιάτσου, εικαστικός καλλιτέχνης. Το γλυπτό είναι σημαντικό μικρότερο από τα άλλα, σημειοδοτώντας τη νεότητητα και διαφορετικότητα αυτής της Μούσας. Επίσης, το μάτι δίνει μία ανοδική προοπτική, επιτρέποντάς την έτσι να σταθεί ισότιμα δίπλα στις άλλες αν και η μικρότερη και η πιο παραμελημένη… Ιδού ιδού η ΠολύμνιςΚαλλιέπουσα η πιο αδικημένη Ίσως επειδή είναι τόσο φωτεινή και διεισδυτική με ανείπωτες αλήθειες που το φως της ημέρας δεν αρκεί για να μας σώσει…! Οι Μούσες Πολύμνια (κόρη του Δία και της Μνημοσύνης, προστάτιδα των ύμνων) και Καλλιόπη (η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες. Προστάτης της επικής ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των καλών τεχνών) έρχονται να υμνήσουν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ εικαστική τέχνη που ο δημιουργός τους την αγνόησε… (Wikipedia).

 

 

 

ΕΥΤΕΡΠΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΧΕΙΜΩΝΑ/ΑΝΟΙΞΗ 2019 ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΤΕΡΠΗ

 Η Ευτέρπη στην ελληνική μυθολογία ήταν μία από τις Μούσες, τις κόρες της Μνημοσύνης, με πατέρα τον Δία. Αποκαλούμενη η Δωρήτρια της Ευχαρίστησης, όταν αργότερα οι ποιητές όρισαν ρόλους σε κάθε μία από τις Μούσες, αυτή ήταν η μούσα της Μουσικής. Τη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη να παίζει αυλό ή να τον κρατά. Δίπλα της βρισκόταν όργανα μουσικά και κείμενα, ο Έρωτας και δένδρα με τον τραγουδιστή Τέττιγα (τζιτζίκι). Στους μεταγενέστερους κλασικούς χρόνους ονομάστηκε μούσα της λυρικής ποίησης. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτή εφηύρε τον αυλό ή διπλό φλάουτο, αν και οι περισσότεροι μυθογράφοι αποδίδουν στον Μαρσύα την εφεύρεσή του. Ο ποτάμιος θεός Στρυμόνας κατέστησε έγκυο την Ευτέρπη. Ο γιος της Ρήσος ηγήθηκε ομάδας Θρακών και σκοτώθηκε από τον Διομήδη στην Τροία, σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου (Wikipedia).

  

Πώς αποτυπώνεται στο γλυπτό; «βαριά, στιβαρή, ακλόνητη…. Ψιλή. Μεγάλη και ογκώδης, όπως και η ιστορία της.

 

  

Σε τι εξυπηρετεί το βραβείο;

 

Φόρος τιμής ή απονομή βραβείου σημαντικών καλλιτεχνών για

 

1.    Το καλλιτεχνικό τους έργο στην αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη ελληνική μουσική

2.    Τη συνεισφορά τους στην ανάδειξη της μουσικής ως θεραπευτικός διάμεσος

3.    Τη συνεισφορά τους στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της μουσικής και ρυθμικής αγωγής, εκπαίδευσης και υψηλής ερμηνευτικής απόδοσης

4.    Τη συνεισφορά τους για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στον τομέα της ορχηστρικής τέχνης, ή

5.    Την αναγνώριση του καλλιτεχνικού τους έργου σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς απαραίτητα, ο τύπος διάκρισης και αναγνώρισης να σχετίζεται με το ελληνικό στοιχείο, παρά μόνο αυτό της εθνικότητας του βραβευόμενου

  

 

ΚΛΕΙΩ

 

Δημιουργήθηκε το 2021 Το βραβείο ΚΛΕΙΩ, απονέμεται για να εξυμνήσει την ιστορία. Στην ελληνική μυθολογία η Κλειώ ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Εγγυάται την πιστότητα του αρχικού λόγου, διατηρώντας την ενότητά του στο διηνεκές προφορικά ή γραπτά, εφόσον «η φωνή ομηρεύουσα», αυτή που καθίσταται όμηρος του γραπτού λόγου είναι και λιγότερο επισφαλής σε αλλοιώσεις προϊόντος του χρόνου. Ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. ΜΟΥΣΑ ΚΛΕΙΩ Στην ελληνική μυθολογία η Κλειώ ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Εγγυάται την πιστότητα του αρχικού λόγου, διατηρώντας την ενότητά του στο διηνεκές προφορικά ή γραπτά, εφόσον «η φωνή ομηρεύουσα», αυτή που καθίσταται όμηρος του γραπτού λόγου είναι και λιγότερο επισφαλής σε αλλοιώσεις προϊόντος του χρόνου. Ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Το όνομα της προέρχεται από τη ρίζα κλέω/κλείω που σημαίνει αφηγούμαι ή κάνω γνωστό. Ζωγράφιζαν την Κλειώ δαφνοστεφανωμένη και με πορφυρό ένδυμα. Στο δεξί της χέρι κρατούσε μία σάλπιγγα (για να διαλαλεί τις αξιομνημόνευτες παραδειγματικές πράξεις) και στο αριστερό ένα βιβλίο, που έγραφε: «Κλειώ Ιστορία». Στα πόδια της υπήρχε το: «Κιβώτιο της Ιστορίας». Επίσης και την κλεψύδρα όςον αφορά τη ροή και τη χρονική τάξη των γεγονότων. Είχε ένα γιο από τον Πίερο, τον Υάκινθο. Το πάθος μεταξύ της Κλειούς και του Πιέρου ήταν η τιμωρία της Αφροδίτης, όταν κάποτε η Κλειώ τόλμησε να την ειρωνευτεί για τον δεσμότη με τον Άδωνη (Wikipedia).

  

Σε τι εξυπηρετεί το βραβείο;

 

Το βραβείο ΚΛΕΙΩ, απονέμεται για να εξυμνήσει την ιστορία. Στην ελληνική μυθολογία η Κλειώ ήταν η Μούσα της Ιστορίας. Εγγυάται την πιστότητα του αρχικού λόγου, διατηρώντας την ενότητά του στο διηνεκές προφορικά ή γραπτά, εφόσον «η φωνή ομηρεύουσα», αυτή που καθίσταται όμηρος του γραπτού λόγου είναι και λιγότερο επισφαλής σε αλλοιώσεις προϊόντος του χρόνου. Ήταν κόρη του Δία και της Μνημοσύνης.

 

 

 

ΕΡΑΤΩ

 

Η Ερατώ, ήταν μία από τις Εννέα Μούσες της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν η Μούσα της λυρικής ποίησης και των ύμνων. Απεικονίζεται με μία λύρα. Κατά τον Ησίοδο (Θεογον. 78) είναι κόρη του Διός και της Τιτανίδος Μνημοσύνης[1]. Εθεωρείτο προστάτιδα του γάμου και του έρωτα. Ακόμα θεωρείται εφευρέτης του χορού, των προς τους θεούς ύμνων και γενικότερα προστάτρια της Ποίησης. Κύριο σύμβολό της ήταν η λύρα, αλλά και η κιθάρα, η φόρμιγξ και η βάρβιτος.[2]Απεικονίζεται ενίοτε σχεδόν τελείως γυμνή. Η Μούσα Ερατώ είναι αυτή που επινόησε τα ερωτικά ποιήματα, το γάμο, την ποίηση, την μουσική και την διαλεκτική (Wikipedia).

 

Η Ερατώ, φιλοτεχνήθηκε έτσι, ώστε το κεφάλι είναι μία καρδιά που ανθίζει, ενώ η μορφή της πάλλεται στον Ρυθμό της μελωδίας που εκπέμπεται από τον ομφαλό της, σε κλίμακα με βάση το κλειδί του σολ

 

   

Σε τι εξυπηρετεί το βραβείο;

 

Να αναδειχθεί το κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό αποτύπωμα του καλλιτεχνικού έργου καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με τη λυρική ποίηση.

 

 

ΟΥΡΑΝΙΑ

 

Η ΟΥΡΑΝΙΑ παραπέμπει στο επουράνιο, στο θεϊκό, καθώς η Ουρανία έρχεται να ενώσει τις τέχνες με τις επιστήμες και αποτελεί γεφύρι για να θίξουμε και θέματα περί επιστήμης και φιλοσοφίας των επιστημών. Η αστρονομία αποτελεί τη μόνη επιστήμη που βασίζεται σε υπερβατικά, θεωρητικά δεδομένα, μη απτά, μη απολύτως αντικειμενικά, ως εκ τούτου, φιλοσοφικά. Είναι η μόνη επιστήμη που είναι τόσο έντονα φιλοσοδική και μας ταξιδεύει με όσο πιο επιστημονικό τρόπο στο υπαρξιακό ζήτημα.

 

 

Η Ουρανία έχει ένα διαβήτη για κεφάλι και χέρια. Το σώμα της έχει συστολές και διαστολές όπως το σύμπαν. Η κοιλιά της είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης όπως η φύση και είναι και ο ομφαλός του κόσμου.

 

 

 

 

Σε τι εξυπηρετεί το βραβείο;

 

Η Ουρανία, εξυπηρετεί στις δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΙΝΟΠΡΑΓΙΑ στην ώθηση των επιστημόνων να εμβαθύνουν με συζητήσεις και να διερευνούν όχι μόνο με απτά αλλά και υποθετικά σενάρια την όποια ερευνητική διαδικασία.Φυσικά στις επιστήμες, διακρίνουμε τις θεωρητικές που βασίζονται στην υποκειμενικότητα και στις θετικές. Οι θεωρητικές ερευνητικά ακολουθούν το μονοπάτι της ποιοττικής έρευνας και ποιοτικής ανάλυσης δεδομένων ενώ οι πρακτικές/θετικές επιστήμες ακολουθούν το μονοπάτι της ποσοτικής έρευνας, βασιζόμενοι σε τιμές, αργορίθμους, εξισώσεις, ποσά, ποσότητες,αριθμούς και ιδιαίτερα σύνθετες επαγωγικές συσχετίσεις σε αντίθεση με τις ποιοτικές, που είναι πιο περιορισμένεςΕμείς, εδώ έχουμε την Αστρονομία,που είναι ο σύνδεσμος μεταξύ θεωρητικών και θετικών επιστημών καθώς επίσης το σταυροδρόμι μεταξύ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

 

 

 

Στόχος μας είναι να αναδειχθεί το κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό αποτύπωμα του δημιουργικού στοιχείου των επιστημόνων που εξειδικεύονται σε γνωστικά αντικείμενα συναφή της αστρονομίας και της Αστροφυσικής. Η Αστρονομία, λόγω της φύσης του αντικειμένου της, ως επιστήμη, ενέχει και την καλλιτεχνική νεωτερικότητα, καθώς προάγει και προαπαιτεί την έφεση στην υποθετική ανάπτυξη σεναρίων που προσάδουν στο αντικειμενικό σύλληψης του συμπαντικού γενομένου.

 

 

 

 

 

Ο κύκλος των αφιερωμάτων άνοιξε με τη Μούσα Τερψιχόρη, του Βλάσση Βαλάσση Βαλεντίνου.

 

Σχετικά με τη Μούσα Τερψιχόρη

 

Είναι η μούσα του χορού και εκπροσωπεί όλα αυτά που σχετίζονται με τη ροή, την αίγλη, την περηφάνια, την εξύψωση στο θεϊκό, τη γύμνια μας μπροστά στην καλλιτεχνική έκσταση και φυσικά την υπέρβαση. Στην Ελληνική μυθολογία, η Τερψιχόρη ήταν μία από τις εννέα Μούσες, η μούσα του χορού και των δραματικών χορικών. Την Τερψιχόρη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη και με προμετωπίδιο να κρατά άρπα και να χορεύει χαρούμενη, ενώ τα πόδια της να ακουμπούν τη γη και με την επιγραφή: “Τερψιχόρη λύραν”. Εμβλήματά της ήταν η λύρα, ο αυλός και το τρίγωνο. Συνήθως απεικονίζεται καθισμένη και κρατώντας μια λύρα. Μερικές φορές αναφέρεται ως μητέρα των Σειρήνων. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα τέρπω (ευφραίνω) και το ουσιαστικό χορός (Wikipedia).

 

Ο κύκλος σήμερα παραμένει ανοικτός, παίρνοντας πλέον σχήμα σπειροειδούς αλυσίδας, τείνοντας να μας ταξιδέψει στα άστρα με τον Alpha helix, την πηγή αναγέννησης του κόσμου μας!

 

 

Ποιος ξέρει μέχρι που μας φτάνει…;

 

 Ποια έκπληξη μας ετοιμάζει η Λαμπρινή για να ανελιχθούμε στο επόμενο επίπεδο με το τρένο του Alpha Helix;

 

 

  

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 

Τόπος: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

 

Ημερ/νίες: Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στις 11.00 πμ

 

‘Ωρες: 10:00-22:00

 

Δημιουργός/ Εκθέτρια: Λαμπρινή Μποβιάτσου, Εικαστικός Καλλιτέχνης

 

 

 

 

 

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page